Tartaletki z gęsią i kasztanami


Tartaletki to kruche ciasto wypełnione nadzieniem. Nie zawsze muszą być podawane na słodko, można również na słono. Dzisiaj zrobiłam je z piersią z gęsi, kasztanów i udekorowałam puree ziemniaczanym ze smalczykiem roślinnym. Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoim aromatem i smakiem, który idealnie pasuje do puree i nadzienia.

Tartaletki z gęsią i kasztanami

Tartaletki z gęsią i kasztanami

Składniki:

Spód:

  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • szczyptę soli

Nadzienie:

  • 1 duża pierś z gęsi
  • 100 g gotowanych kasztanów
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 3 ziarenka jałowca
  • 1 łyżka ”Smakowitej pajdy” z ziołami ogrodowymi
  • 3 łyżki śmietanki 30 %
  • 1 jajko
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz

Puree:

  • 3 ziemniaki
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka „Smakowitej pajdy” z ziołami ogrodowymi

Przygotowanie:

Spód:

Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim tartaletki. Nakłuwamy spód widelcem i pieczemy około 7-10 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do uzyskania lekko zlotego koloru.

Nadzienie:

Pierś z gęsi myjemy, osuszamy i nacinamy skórę. Od strony mięsa przyprawiamy solą, pieprzem i zmiażdżonymi ziarenkami jałowca. Smażymy na suchej patelni skórą do dołu. Podsmażoną pierś przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 1,5 godziny.

Gotowane kasztany, natkę pietruszki i ostudzoną pierś drobno siekamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy śmietanę, jajko, smalczyk roślinny, sól i pieprz. Mieszamy i wypełniamy tartaletki. Posypujemy parmezanem i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut (180’C), aż jajka się zetną.

Puree:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, dodajemy śmietanę, smalczyk roślinny, ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i dekorujemy upieczone tartaletki.

Smacznego 🙂





Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 komentarzy do “Tartaletki z gęsią i kasztanami