Sernik dyniowo – piernikowy


Pachnący Świętami sernik dyniowy z przyprawą do piernika i skórką pomarańczową na spodzie z herbatników z dodatkiem imbiru. Wierzch to czekoladowe ganache. Całość komponuje się idealnie! Sernik jest aksamitny i przepyszny. Jeśli lubicie piernikowe klimaty zapewniam, że ciasto szybko zniknie 😉 Polecam 🙂

Sernik dyniowo piernikowySernik dyniowo piernikowy

Składniki:

Spód:

  • 180 g herbatników
  • 70 g masła
  • 2 łyżeczki suszonego imbiru

Masa serowa:

  • 800 g mielonego twarogu do sernika
  • 200 g serka mascarpone
  • 1 i 1/2 szklanki musu z dyni∗
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika

Ganache:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki 30%

Przygotowanie:

Spód:

Ciastka zmiksować lub włożyć do woreczka foliowego i dokładnie rozbić tłuczkiem. Wymieszać z roztopionym masłem i imbirem. Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać masę z ciasteczek, dokładnie ugnieść i wyrównać. Wstawić do lodówki.

Masa serowa:

∗Aby zrobić mus z dyni należy dynię umyć, pokroić na kawałki i usunąć pestki razem z włóknistym środkiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórą do dołu) i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, do miękkości. Im mniejsze kawałki, tym krócej pieczemy. Upieczoną dynię ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować na mus.

Mielony twaróg, mascarpone i mus z dyni zmiksować na gładką masę. Dodać resztę składników i krótko miksować, tylko do połączenia składników. Przelać na  spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piec przez 45 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec przez kolejne 40 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić na 30 minut. Wyjąć i ostudzić.

Ganache:

W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i polać sernik. Schłodzić.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Sernik czekoladowo piernikowy

Sernik dyniowo-pomarańczowy

Piernik z suszonymi śliwkami




 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

5 komentarzy do “Sernik dyniowo – piernikowy