Placek po węgiersku


Placek po węgiersku to chrupiący placek ziemniaczany z gulaszem. Idealny pomysł na sycący i pożywny obiad. Osobiście przepadam za tym daniem i polecam wszystkim, którzy jeszcze go nie jedli.

Placek po węgiersku

Składniki:

Placki ziemniaczane:

  • 6 dużych ziemniaków
  • 2  duże cebule
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Gulasz:

  •  700 g mięsa wieprzowego (użyłam szynki)
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 3 łyżki papryki słodkiej suszonej
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 2 łyżki mąki
  • około 1 litr bulionu
  • odrobinę masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Gulasz:

Do miski wrzucamy pokrojone w kostkę mięso, mąkę, olej, tymianek, majeranek, sól i chilli. Mieszamy. Rozgrzewamy trochę oleju na patelni, dodajemy mięso i chwilę smażymy. Potem dokładamy drobno posiekaną cebulę, czosnek i dalej smażymy do uzyskania złotego koloru. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i dusimy do miękkości mięsa. Następnie dodajemy suszoną paprykę, masło i jeszcze chwilkę dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Placki ziemniaczane:

Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Nadmiar płynu, który wypuściły odlać. Cebulę i czosnek obrać i też zetrzeć. Dodać jajka, mąkę, sól, pieprz i wszystko razem dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nałożyć dosyć grubo masy ziemniaczanej i smażyć z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.

Usmażony placek przekładamy na talerz, nakładamy gulasz i zwijamy go na pół. Dekorujemy kleksem ze śmietany.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Orientalny gulasz wołowy z batatem

Gulasz z łopatki i fasoli w sosie pomidorowym

Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami

Gulasz z szynki wieprzowej z suszonymi pomidorami

Leczo z kiełbasą i cukinią


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

8 komentarzy do “Placek po węgiersku