Pizza Margherita


Najprostsza pizza z sosem pomidorowym, mozzarellą i świeżą bazylią. Składników jest niewiele,… ale taka jest Margherita. Prosta i pyszna 🙂

Pizza Margherita

Składniki na 2 duże pizze:

Ciasto na pizzę:

  • 35 g świeżych drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 00)
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżeczkę soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergin

Sos pomidorowy:

  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergin
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • 2 kulki sera mozzarella
  • garść świeżej bazylii

Przygotowanie:

Ciasto na pizzę:

Mąkę przesiać do miski i zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wrzucić pokruszone drożdże, posypać je cukrem i zalać letnią wodą. Lekko to w środku wymieszać i posypać odrobiną mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (na około 15 minut). Następnie dodać sól i oliwę. Wszystko razem wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić od miski (około 5-7 minut). Ponownie wszystko przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

Blaszkę lekko wysmarować oliwą i oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, delikatnie rozpłaszczyć ręką na cienkie placki z lekko wyższym brzegiem. Przełożyć na blachę i odstawić na 10 min.

Sos pomidorowy:

Do rondelka wlać passatę pomidorową, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, oliwę z oliwek i cukier. Gotować przez około 5 minut i doprawić solą i pieprzem.

Podrośnięte placki posmarować przygotowanym sosem pomidorowym, na wierzch ułożyć pokrojoną w plasterki mozzarellę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C na około 10-13 minut. Wyjąć i posypać listkami bazylii.

Smacznego 🙂

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarz do “Pizza Margherita