Kopytka z rydzami smażonymi na maśle


Rydze to jedne z moich ulubionych grzybów, za którymi z utęsknieniem czekam przez cały rok. Wyśmienite! Aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem wystarczy usmażyć je na maśle i podać np. ze świeżym pieczywem. Dzisiejsza wersja jest z kopytkami i szczyptą świeżego rozmarynu dla podkreślenia smaku. Do smażenia rydzów zamiast masła z olejem można użyć masła klarowanego. Polecam 🙂

Kopytka z rydzami smażonymi na maśle

Kopytka z rydzami smażonymi na maśle

Składniki:

Kopytka:

  • 600 g ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Smażone rydze:

  • 500 g rydzów
  • 1 pełna łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • mała szczypta pieprzu

Dodatkowo:

  • szczypta posiekanych listków rozmarynu

Przygotowanie:

Kopytka:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ostudzić.

Następnie dodać jajko, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i szczyptę soli. Zagniatać ciasto aż składniki się połączą (im krócej tym lepiej!). Formować wałeczki grubości kciuka (podsypując mąką) i pod skosem odcinać „kopytka” o szerokości około 1,5 cm.

Gotować na mniejszym ogniu w osolonym wrzątku przez około 3 minuty (od czasu wypłynięcia na powierzchnię). W międzyczasie przemieszać. Wyjąć łyżką cedzakową.

Smażone rydze:

Grzyby oczyścić, odciąć nóżki, wypłukać i osuszyć. Większe kapelusze przekroić.

Na dużej patelni rozgrzać masło i olej. Wrzucić grzyby i smażyć (na dość dużym ogniu) przez około 5 minut, mieszając. Doprawić solą i małą szczyptą pieprzu.

Ugotowane kopytka przełożyć do patelni z grzybami, dodać posiekane listki rozmarynu i mieszając chwilkę podsmażyć.

Smacznego 🙂




Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 komentarzy do “Kopytka z rydzami smażonymi na maśle