Dzisiaj ciekawie wyglądający jogurtowiec na bazie jogurtu greckiego z pokrojonymi w kostkę kolorowymi galaretkami. Spód to okrągłe biszkopty. To proste ciasto bez pieczenia, które sprawdzi się na każdą okazję. Wierzch można udekorować galaretkami lub świeżymi, ulubionymi owocami 🙂
Składniki:
- okrągłe biszkopty
- 800 g jogurtu greckiego
- 300 g śmietany kremówki 30%
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru pudru
- 7 łyżeczek żelatyny
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 galaretka malinowa lub truskawkowa
- 1 galaretka agrestowa
Przygotowanie:
Każdą galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody, przelewamy do głębokich talerzy i wstawiamy do lodówki, aż stężeją. Kroimy w kostkę. Kilka kostek siekamy i odkładamy do dekoracji.
Dno tortownicy o średnicy 24 – 25 cm. wykładamy papierem do pieczenia i układamy biszkopty. W razie konieczności biszkopty docinamy.
Mleko wlewamy do rondelka i wsypujemy żelatynę. Odstawiamy aby napęczniała. Następnie mieszając podgrzewamy, aż się rozpuści (nie wolno zagotować!). Lekko studzimy.
Do miski przekładamy jogurt naturalny i wsypujemy cukier puder. Dokładnie mieszamy lub miksujemy.
Śmietanę kremówkę ubijamy, przekładamy do jogurtu i mieszamy. Kilka łyżek dodajemy do mleka z żelatyną, mieszamy i dodajemy do pozostałej masy. Wrzucamy pokrojone kolorowe galaretki i delikatnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy wyłożonej biszkoptami i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki, aż masa stężeje. Gotowe ciasto dekorujemy odłożonymi galaretkami i ewentualnie owocami.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Mini serniczki na zimno z musem z mango i lustrzaną polewą
→ Gerbera 3D w galaretce na spodzie z serka z wanilią
cudoo strona wspaniala dziekuje rysiaa
Dziękuję 🙂