Zupa z fasolką szparagową, kurczakiem i kaszą orkiszową


Sycąca i przepyszna zupa z zieloną fasolką szparagową, piersią kurczaka, marchewką i niezwykle zdrową kaszą orkiszową. Dodanie cząbru i czosnku podnosi jej walory smakowe i sprawia, że nie da się jej oprzeć 😉 Polecam 🙂

Zupa z fasolką szparagową, kurczakiem i kaszą orkiszową

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 300 g fasolki szparagowej (użyłam zielonej i żółtej)
  • 1 marchewka
  • 50 g kaszy orkiszowej
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 l bulionu
  • 120 g śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka cząbru
  • 1 płaska łyżka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka oczyścić z błonek i kostek i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej z masłem, wrzucić pokrojone mięso i posiekaną cebulkę. Lekko posolić i smażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przez chwilkę podsmażać.

Fasolkę szparagową umyć, przyciąć końce, pokroić na kawałki i wrzucić do garnka. Wlać bulion i dodać zawartość patelni. Gotować około 4 minut, następnie dodać kaszę orkiszową (wypłukaną), cząber i czosnek granulowany. Wymieszać i gotować do miękkości fasolki i kaszy (kilkanaście minut). Wlać śmietanę kremówkę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Smacznego 🙂


Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *