Zupa z botwinką i kaszą jaglaną


Szybka, sezonowa zupa z botwinki i kaszy jaglanej, którą trzeba obowiązkowo przygotować. Nie tylko dlatego, że jest pyszna, ale również ze względu na bogactwo witamin 🙂

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 l bulionu
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka (korzeń)
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Botwinkę umyć. Buraczki, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę, liście i łodyżki botwinki drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać olej i masło, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Następnie dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę wszystko podsmażać mieszając.

W garnku zagotować bulion z listkami laurowymi, dodać zawartość patelni, pokrojone buraczki, kaszę jaglaną, liście i łodyżki botwinki. Gotować pod przykryciem (na malutkim ogniu) przez około 15 minut do miękkości. Następnie zahartować śmietanę (do śmietany wlać kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie wymieszać) i wlać do zupy. Zagotować, dodać posiekany koperek i doprawić solą i pieprzem.

Smacznego 🙂

To też  może Cię zainteresować:

Zupa z botwinką i kozim serem

Chłodnik z botwinką

Zupa chrzanowa

Zupa z fasolką szparagową, kurczakiem i kaszą orkiszową

 

 




Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Zupa z botwinką i kaszą jaglaną