Zupa tajska z dynią i grzybami mun


Ta zupa to moja wariacja na temat kuchni tajskiej, podana w skorupce kokosa. Kokos nie rozłupał się idealnie równo, ale to też ma swój urok 😉 Zupa jest aksamitna, aromatyczna i rozgrzewająca z dodatkiem mleka kokosowego, curry, grzybów mun i makaronu w kształcie ryżu. Spróbujcie 🙂

Zupa tajska z dynią i grzybami mun

Składniki:

  • 100 g makaronu „Czarniecki” w kształcie ryżu
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • kawałek imbiru (około 1/2 kciuka)
  • 1 cebulka
  • 500 g dyni (zważonej bez skóry i pestek)
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 15 g grzybów mun
  • 1 marchewka
  • 4 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 3-4 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

Grzyby moczymy w gorącej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy i kroimy w cienkie paseczki. Zalewamy wodą i gotujemy przez około 10 minut.

Makaron gotujemy, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Cebulkę siekamy i szklimy na odrobinie oleju. Dodajemy posiekany imbir, czosnek, pokrojoną w kostkę dynię, marchewkę i chwilę podsmażamy. Zawartość patelni przekładamy do garnka, dolewamy bulion, gotujemy do miękkości i miksujemy. Dolewamy mleko kokosowe, sos sojowy, sos rybny, pastę curry i mieszamy. Dodajemy ugotowane grzyby mun i gotujemy przez około 5 minut. Doprawiamy solą lub sosem sojowym.

Gotową zupę podajemy z makaronem w kształcie ryżu.

Smacznego 🙂

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Zupa tajska z dynią i grzybami mun