Zupa szparagowa z komosą ryżową, kurczakiem i serem lazur


Delikatna i jakże smaczna zupa z zielonych szparagów z komosą ryżową, piersią kurczaka, marchewką, natką pietruszki i serem lazur. Moja córka, czyli mój osobisty krytyk kulinarny 😉 , która nie przepada za zabielonymi zupami stwierdziła, że… zupa jest pyszna!

Zupa szparagowa z komosą ryżową, kurczakiem i serem lazur

Zupa szparagowa z komosą ryżową, kurczakiem i serem lazur

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 6 zielonych szparagów
  • 1 marchewka
  • 0,5 szklanki komosy ryżowej (quinoa)
  • 1 mała cebulka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 150 g śmietany kremówki
  • 1,5 litra bulionu
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • ser lazur
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka oczyścić z błonek i kostek i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojone mięso i posiekaną cebulkę. Lekko posolić i smażyć do lekkiego zrumienienia.

Marchewkę obrać, przekroić wzdłuż, pokroić na plasterki i wrzucić do garnka. Wlać bulion, przełożyć zawartość patelni i wsypać opłukaną komosę ryżową. Gotować do czasu, aż quinoa będzie ugotowana (według przepisu na opakowaniu). Następnie dodać śmietanę kremówkę i pomału wlewać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą (około 1/3 szklanki), ciągle mieszając. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, pokroić na ukos, główki zostawiając w całości i wrzucić do zupy. Gotować na małym ogniu przez 4 minuty. Dodać posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę przełożyć na talerze i posypać pokruszonym serem lazur.

Smacznego 🙂


Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *