Zupa pieczarkowa ze szpinakiem


 

Dzisiaj prosta, aromatyczna i pyszna zupa pieczarkowa ze świeżym szpinakiem, ziemniakami i marchewką. Idealna! Sekretem głębi smaku są podsmażone na masełku pieczarki. Czosnek i odrobina oregano podkręcają smak zupy, dzięki czemu nie można jej się oprzeć. Zupa jest delikatna i pożywna. Polecam 🙂

Składniki:

  • 400 g pieczarek
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 duża garść świeżego szpinaku
  • 2 l bulionu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g śmietany kremówki 30%
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 – 3 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki. Szpinak opłukać, osuszyć, oderwać łodyżki i lekko posiekać.

Na patelni rozgrzać masło i wrzucić posiekaną cebulę i pokrojone na plasterki pieczarki. Podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

Do garnka wlać bulion, wrzucić oregano, liście laurowe i ziele angielskie. Dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę i zawartość patelni. Gotować do miękkości warzyw. Następnie wrzucić posiekany szpinak i chwilkę gotować, aż zwiędnie. Na koniec wlać śmietanę kremówkę i doprawić solą i pieprzem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Zupa brokułowa z batatem i czosnkiem niedźwiedzim

Zupa z fasolką szparagową, kurczakiem i kaszą orkiszową

Grillowana bagietka faszerowana pieczarkami i serem lazur

Chłodnik szpinakowy z rukolą, awokado i jajkiem

Zupa chrzanowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *