Zupa krem z selera naciowego


Delikatna, subtelna w smaku, kremowa zupa z selera naciowego z dodatkiem marchewki i ziemniaków. Szczerze mówiąc obawiałam się selerowego smaku zupy, ale wyszła wyśmienita… 🙂 Zupę podałam z grzankami, pasują idealnie.

Zupa krem z selera naciowego Składniki:

  • pęczek selera naciowego
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1/4 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1,5 l bulionu
  • łyżka masła
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
  • sól
  • biały pieprz

Przygotowanie:

Seler naciowy, marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i lekko rumienimy. Przekładamy do garnka z warzywami, zalewamy bulionem, dolewamy wino i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Gotową zupę miksujemy, wlewamy śmietanę, mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy. Doprawiamy solą i białym pieprzem.

Smacznego 🙂

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *