Zupa krem z dyni z marchewką i imbirem


Sezon na dynię w pełni, więc korzystajmy póki możemy. Z dyni naprawdę można wyczarować mnóstwo różnych i smacznych potraw, zarówno na słodko jak i na słono. Dzisiaj proponuję rozgrzewającą zupę krem z dyni z marchewką i imbirem, podaną z uprażonymi pestkami dyni. Wyjątkowo prosta do przygotowania i pyszna. Polecam 🙂

Zupa krem z dyni z marchewką i imbirem

Składniki:

  • 1 kg dyni (zważonej bez skóry i pestek)
  • 2 marchewki
  • korzeń imbiru (około 4-5 cm)
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 % (lub 30%)
  • 3 szklanki bulionu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki pestek dyni
  • biały pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzać olej z masłem, wrzucić posiekaną cebulę, pokrojone w kosteczkę marchewki i starty imbir lub drobniutko pokrojony. Chwilę smażyć i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Delikatnie wszystko podsmażyć.

Dynię umyć, obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i zalać bulionem. Chwilę gotować, następnie dodać zawartość patelni. Wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Zmiksować na gładki krem, wlać śmietankę i doprawić solą i białym pieprzem. Gotową zupę posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Smacznego 🙂

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *