Zupa krem z białych szparagów


Zupa krem z białych szparagów to klasyczna i bardzo delikatna zupa, którą obowiązkowo przygotowuję w sezonie szparagowym. Z dodatkiem grzanek smażonych na maśle i odrobinie estragonu smakuje naprawdę wyjątkowo. Polecam 🙂

Zupa krem z białych szparagówSkładniki:

  • 2 pęczki białych szparagów (1 kg)
  • 1 litr bulionu
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 100 g śmietany kremówki 30 %
  • odrobina białego pieprzu
  • malutka szczypta estragonu
  • sól

Dodatkowo:

  • grzanki

Przygotowanie:

Szparagi myjemy, odłamujemy twarde i zdrewniałe końce i obieramy do końca główki. Kroimy na kawałki.

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę i lekko rumienimy.

W garnku zagotowujemy bulion, wrzucamy szparagi, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojony seler naciowy. Dolewamy białe wino, dodajemy szczyptę estragonu i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie dokładamy zrumienioną cebulę i śmietankę. Chwilkę gotujemy i dokładnie wszystko miksujemy na gładki krem. W razie potrzeby zupę można jeszcze przetrzeć przez sito. Doprawiamy białym pieprzem i solą. Podajemy z grzankami smażonymi na maśle.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *