Zupa krem z batata z rozmarynem


Zupa krem z batata z rozmarynem, marchewką i niewielką ilością śmietany kremówki. Aksamitna, słodka o pięknym kolorze. Zupę przed podaniem można skropić odrobiną oliwy z oliwek lub podać z grzankami smażonymi na maśle. Spróbujcie 🙂

Składniki:

  • 1 duży batat
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 litr bulionu
  • 80 g śmietany kremówki 30%
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać olej z masłem, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę marchew, rozmaryn i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę wszystko smażyć.

Batata obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać zawartość patelni i wlać bulion. Gotować do miękkości warzyw. Zmiksować na gładki krem, wlać śmietankę i doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami usmażonymi na maśle.

Smacznego 🙂


Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *