Zupa kalafiorowa z lanymi kluseczkami i koperkiem


Zupa kalafiorowa z lanymi kluseczkami i koperkiem, którą często robiła moja mama. Była to jedna z nielicznych zup, przy których w dzieciństwie nie wybrzydzałam 😉 Prosta i smaczna.

Składniki:

  • 1/2 średniego kalafiora
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1,5 litra bulionu
  • 1 płaska łyżeczka suszonej szałwii
  • 1 czubata łyżka posiekanego koperku
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
  • sól
  • pieprz

Lane kluski:

  • 1 małe jajko
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki wody
  • sól

Przygotowanie:

Do garnka wlać bulion, dodać pokrojoną w kosteczkę marchewkę, pietruszkę, różyczki kalafiora i szałwię. Gotować do miękkości warzyw.

W międzyczasie połączyć ze sobą składniki na lane kluski. Ciasto ma być gładkie i lekko lejące. Za pomącą łyżeczki wlewać ciasto strumieniem do gotującej się zupy. Gotować około 3 minut.

Następnie w kubku zahartować śmietanę (rozprowadzić z kilkoma łyżkami gorącej zupy) i ostrożnie wlewać do zupy, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego 🙂

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *