Zupa chrzanowa


Dzisiaj zamiast świątecznego żurku proponuję zupę chrzanową z białą kiełbasą, boczkiem i ziemniakami. Jest dużo prostsza do przygotowania niż żurek, bo nie trzeba robić zakwasu (no… chyba, że kupimy gotowy 😉 ). Podałam ją z ugotowanym na twardo jajkiem i posypałam szczypiorkiem. Rewelacja 🙂

Składniki:

  • 1 i 3/4 l bulionu
  • 5 średnich ziemniaków
  • 200 g chudego, wędzonego boczku
  • 3 białe kiełbasy
  • 190 g startego chrzanu (5-6 łyżek)
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • jajka ugotowane na twardo
  • szczypiorek

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać masło, dodać drobno pokrojony boczek i posiekaną cebulę. Lekko podsmażyć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć do zrumienienia.

W garnku zagotować bulion, dodać zawartość patelni, białe kiełbaski, pokrojone w kosteczkę ziemniaki, liście laurowe i majeranek. Gotować na malutkim ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Wyjąć kiełbaski, pokroić w plasterki i wrzucić do zupy. Następnie dodać chrzan, śmietanę kremówkę i doprawić solą i pieprzem.

Zupę podawać z przekrojonym na pół jajkiem i posypaną posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego 🙂



Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Zupa chrzanowa