Zupa brokułowa z batatem i czosnkiem niedźwiedzim


 

Sycąca zupa brokułowa z batatem, ziemniakami, marchewką i aromatycznym czosnkiem niedźwiedzim, zabielona śmietanką. Doskonała na każdą porę roku. Zupa jest prosta do przygotowania i pyszna. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na zupy z warzywami, zajrzyjcie do nich 🙂

Składniki:

  • 1 mały brokuł
  • 1 mały batat
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 mała marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 l bulionu drobiowego
  • 150 g śmietany kremówki 30 %
  • 1 pełna łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1 listek laurowy
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Batata i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki. Brokuła podzielić na małe różyczki, ładne łodyżki pokroić w plasterki (większe w półplasterki).

Na patelni rozgrzać olej i masło. Wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojonego batata i marchewkę. Lekko podsmażyć.

Do garnka wlać bulion, dodać zawartość patelni, ziemniaki, listek laurowy i czosnek niedźwiedzi. Gotować do miękkości warzyw. Następnie wrzucić brokuła i gotować około 4 minut (ma być jędrny, nie rozgotowany!). Większe różyczki gotować trochę dłużej. Na koniec wlać śmietanę kremówkę, wymieszać i doprawić zupę solą i pieprzem.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Zupa z fasolką szparagową, kurczakiem i kaszą orkiszową

Zupa szparagowa z komosą ryżową, kurczakiem i serem lazur

Zupa kalafiorowa z lanymi kluseczkami i koperkiem

Brokuły zapiekane z serem pleśniowym

 

 




 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *