Zrazy wołowe


 

Tradycyjne zrazy, czyli rolady wołowe z boczkiem, kiszonym ogórkiem i cebulą. Takie jak robiła moja babcia. Pycha! Zawsze je lubiłam, odkąd pamiętam. Warto poświęcić trochę czasu i je przygotować. To klasyka, do której wracam z sentymentem. Zrazy sprawdzą się na codzienny lub uroczysty, świąteczny obiad. Polecam 🙂

Składniki:

  • 6 plastrów wołowiny
  • 3 małe ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • kawałek wędzonego boczku
  • 6 łyżeczek musztardy np. sarepskiej
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 łyżka masła
  • 1 – 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 liść laurowy
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Boczek kroimy w słupki.

Cebulę obieramy i kroimy w ósemki.

Małe ogórki przekrawamy wzdłuż na pół. Jeżeli są duże przekrawamy wzdłuż na 4 części.

Plastry wołowiny rozbijamy tłuczkiem do mięsa i doprawiamy solą i pieprzem. Każdy plaster (z jednej strony!) smarujemy musztardą i układamy na nim po kawałku ogórka, boczku i cebuli. Zrazy zawijamy, spinamy szpikulcem do mięsa lub obwiązujemy sznurkiem. Delikatnie posypujemy majerankiem i obtaczamy w mące.

Na patelni rozgrzewamy olej i masło, obsmażamy zrazy z każdej strony. Wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy i dusimy pod przykryciem około 1,5 godziny lub trochę dłużej, aż mięso będzie kruche. W razie potrzeby dolewamy bulion.

Gdyby sos wyszedł za rzadki, możemy go zagęścić 1 łyżką mąki wymieszaną z zimną wodą. Następnie doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Smażone pierogi z wołowiną na ostro

Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami

Chili con carne

Roladki z szynki z suszonymi pomidorami, oliwkami i sosem bazyliowym

Roladki z indyka z kozim serem, szpinakiem i sezamem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *