Zapiekanka z cukinią, figami i kozim serem


Ostatnio zrobiłam pieczone figi z orzechami włoskimi i sosem z czerwonego wina. Tym razem przygotowałam je w wersji wytrawnej z cukinią i kozim serem. Jest to kolejny pomysł na wykorzystanie fig, na które sezon niestety już się kończy. Zapiekanka nie jest skomplikowana i  stanowi bardzo smaczny dodatek do obiadu.

Zapiekanka z cukinią, figami i kozim seremSkładniki:

  • 1 większa cukinia
  • 2 figi
  • 120 g koziego sera
  • 100 g śmietanki 30%
  • 1 jajko
  • oliwa z oliwek
  • biały pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Cukinie myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki o grubości około 0,7-1 cm. Patelnię bardzo cienko smarujemy oliwą i smażymy pokrojone cukinie z obu stron. Figi myjemy, osuszamy i kroimy na 0,5 cm plasterki. Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy śmietankę, biały pieprz i sól. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy starty ser kozi i mieszamy.

Płaskie naczynie żaroodporne bardzo cieniutko smarujemy oliwą i układamy w nim na przemian plasterki cukinii i fig, tak aby jeden nachodził na drugi. Całość zalewamy śmietaną z serem i pieczemy w 180°C przez około 20 minut.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *