Zapiekanka makaronowa w sosie śmietanowym z mięsem mielonym, papryką i cukinią


Makaron świderki zapiekany w sosie śmietanowym z mięsem mielonym, papryką i cukinią pod warstwą parmezanu. Pyszny pomysł na obiad, który zapewne urozmaici Wasze menu 🙂

Zapiekanka makaronowa w sosie śmietanowym z mięsem mielonym, papryką i cukinią

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (np. z szynki, karkówki, łopatki)
  • 300 g makaronu świderki
  • 400 g słodkiej śmietany 18%
  • 200 g parmezanu
  • 1/2 średniej cukinii
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente. Odcedzić.

Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę, mięso mielone i pieprz ziołowy. Smażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kosteczkę paprykę i cukinię. Chwilę podsmażać, mieszając. Następnie wlać śmietanę i gotować na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje (kilka minut). Dodać ugotowany al dente makaron, natkę pietruszki i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wierzch posypać startym parmezanem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut.

Smacznego 🙂




Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Zapiekanka makaronowa w sosie śmietanowym z mięsem mielonym, papryką i cukinią