Galaretka z delikatnej białej herbaty z niewielką ilością białego wina i limonki z musem truskawkowym, podana z sosem z czerwonego wina i truskawek… Z dodatkiem malutkiej gałązki melisy, mięty lub jadalnych kwiatów, galaretka będzie się pięknie prezentowała na talerzu. Deser nie jest zbyt słodki, ale w połączeniu ze słodkim sosem jest idealny 🙂
Składniki:
Galaretka:
- 2, 5 szklanki naparu z białej herbaty (słabego, żeby galaretka była w miarę klarowna)
- sok z 0,5 limonki
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
- listki melisy, mięty lub jadalne kwiaty
Mus truskawkowy:
- 250 g truskawek
- 100 ml śmietany kremówki
- 3-4 łyżki cukru pudru
- sok z 0,5 limonki
- 2 łyżeczki żelatyny
Sos:
- 250 g truskawek
- 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Galaretka:
Żelatynę namoczyć w winie. Do gorącego naparu z białej herbaty dodajemy cukier, sok z limonki i namoczona żelatynę. Dokładnie mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Studzimy, przelewamy do foremek, dodajemy listki lub kwiatki i wstawiamy do lodówki, aż galaretka stężeje.
Mus truskawkowy:
Do rondelka wlewamy śmietanę kremówkę i moczymy w niej żelatynę. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z limonki. Rondelek z namoczoną żelatyną podgrzewamy, mieszamy aż do rozpuszczenia żelatyny (nie wolno jej zagotować!). Studzimy. Do ostudzonej śmietany z żelatyną powoli dolewamy zmiksowane truskawki, ciągle mieszając. Gotowy mus wlewamy na stężałą galaretkę i ponownie wstawiamy do lodówki.
Sos:
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, miksujemy i przecedzamy przez sitko. Przekładamy do małego rondelka, dodajemy wino i cukier. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Wyłączamy gaz i zostawiamy na kilka minut, aby opadła piana.
Foremki na kilka sekund zanurzamy w gorącej wodzie, delikatnie wyciągamy galaretkę i przekładamy na talerz. Gotowy deser polewamy sosem.
Smacznego 🙂
Zachwycający deser, jak z cukierni z najwyższej półki 🙂
Nie jest taki trudny, na jaki wygląda 😉