Wielkanocne ciasteczka budyniowe (ręcznie malowane)


 

Kruche ciasteczka z dodatkiem budyniu waniliowego, dzięki któremu cudownie pachną i są wyborne. Zachowują kształt, dlatego też idealnie sprawdzą się do różnego rodzaju zdobień. Wycięłam je w kształcie jajek, udekorowałam lukrem królewskim (royal icing) i pomalowałam barwnikami spożywczymi. Te małe słodkości z pewnością ozdobią wielkanocny stół lub święconkę 🙂

Lukru królewskiego nie robiłam od podstaw z białek, gotową mieszankę w proszku kupiłam przez internet. Jakoś nie mam zaufania do surowych białek…

Składniki:

Ciasteczka budyniowe:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 180 g masła
  • budyń waniliowy bez cukru „Winiary” (35g)

Dekoracja:

  • lukier królewski
  • barwniki spożywcze

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, masło, budyń (proszek) i cukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki. Następnie zagniatamy elastyczne ciasto, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

Wyjmujemy, rozwałkowujemy na 4 – 5 mm (podsypując mąką) i wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 13 minut. Studzimy i dekorujemy.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Ciasteczka kokosowe

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka cytrynowo – pomarańczowe

Amerykany


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Wielkanocne ciasteczka budyniowe (ręcznie malowane)