Galerie


  Pyszny deser mocno czekoladowy… Idealny na Walentynki! Zrobiony jest na bazie kremu pâtissière (takiego jak np. w profiterolkach)  z dodatkiem czekolady, serka mascarpone i szczypty chili. Myślę, że miłośników czekolady nie będzie trzeba namawiać do przygotowania tego deseru. Polecam 🙂

Deser czekoladowy z chili


Kolejny pomysł na „Tłusty czwartek”. Tym razem są to churros, czyli pączki hiszpańskie, które przygotowuje się z ciasta parzonego i smaży na głębokim tłuszczu. Są dość tłuste, ale w taki dzień można  przymknąć na to oko 😉 Chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku i podane z roztopioną czekoladą… Pycha! Nie […]

Churros


Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a w ten dzień nie liczy się kalorii 😉 Aby tradycji stało się zadość, oprócz zajadania się nieograniczoną ilością pączków, nie zapomnijcie o faworkach. Muszą być! Te, które dzisiaj przygotowałam są czekoladowe z aromatycznym cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu i anyżu. Spróbujcie 🙂

Faworki czekoladowe z cukrem pudrem cynamonowo-anyżowym



Sycąca zupa brokułowa z batatem, ziemniakami, marchewką i aromatycznym czosnkiem niedźwiedzim, zabielona śmietanką. Doskonała na każdą porę roku. Zupa jest prosta do przygotowania i pyszna. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na zupy z warzywami, zajrzyjcie do nich 🙂

Zupa brokułowa z batatem i czosnkiem niedźwiedzim


Pasta do chleba z ciecierzycy i pieczonej papryki z dodatkiem czosnku, kminu rzymskiego, natki pietruszki i chilli. Pycha 🙂 Świetna na kanapki lub jako dip. I w dodatku zdrowa! Dzięki papryce pasta jest wyrazista w smaku i nabiera ładnego koloru. Oczywiście ilość chilli zależy od waszych upodobań, jeśli chcecie dodajcie […]

Pasta z ciecierzycy z pieczoną papryką


Lubicie brownie? Jeśli tak, to koniecznie zróbcie te ciasteczka 🙂 Nie należą do kruchych, są miękkie i mocno czekoladowe. Migdały i amaretto pasują do nich idealnie. Polecam do popołudniowej kawki 😉 Składniki (na około 40 ciasteczek): 130 g masła 200 g gorzkiej czekolady 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 i […]

Ciasteczka brownie z migdałami i amaretto



Dzień warto zacząć od pożywnego śniadania, które doda nam energii. I taka właśnie jest jaglanka. Pyszna i sycąca. Połączenie masła orzechowego, karmelu i banana to niebo w gębie 🙂 Zamiast mleka krowiego można użyć roślinnego, będzie równie pyszna. Polecam 🙂

Jaglanka z masłem orzechowym i karmelizowanym bananem


Pachnący Świętami sernik dyniowy z przyprawą do piernika i skórką pomarańczową na spodzie z herbatników z dodatkiem imbiru. Wierzch to czekoladowe ganache. Całość komponuje się idealnie! Sernik jest aksamitny i przepyszny. Jeśli lubicie piernikowe klimaty zapewniam, że ciasto szybko zniknie 😉 Polecam 🙂

Sernik dyniowo – piernikowy


Chrupiące wodorosty nori smażone w tempurze to popularna przekąska w krajach azjatyckich. Mogą być alternatywą dla chipsów, chrupek itp., którymi tak chętnie się objadamy. Są pyszne i o niepowtarzalnym smaku. Idealne na imprezę lub jako przekąska w ciągu dnia. Polecam 🙂

Chipsy z nori w aromatycznej tempurze



Kolejna przekąska, która sprawdzi się na Święta lub Sylwestra. Tym razem bardziej elegancka. Warstwowe mini sałatki z tuńczykiem, kukurydzą, natką pietruszki i serem, udekorowane przepiórczymi jajeczkami w serowej panierce. Ciekawie się prezentują i są pyszne. Jeśli szukacie pomysłu na przekąski lub przystawki zapraszam do zapoznania się z innymi moimi propozycjami […]

Mini sałatka z tuńczykiem i jajkiem przepiórczym w serowej skorupce


Dzisiaj pomysł na pyszną przekąskę na imprezę np. Sylwestra. Kabanosy w cieście francuskim, posypane czerwonym pieprzem i podane z dipem z majonezu, ketchupu i musztardy. Pycha! Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Gwarantuję, że znikną w mgnieniu oka 😉

Kabanosy w cieście francuskim z czerwonym pieprzem


Muszę przyznać, że to moja pierwsza w życiu pieczeń z dzika. Trochę się obawiałam, ale niepotrzebnie… Przecież dawniej dziczyzna królowała w polskiej kuchni! Mięso jest zwarte, ma niepowtarzalny smak i aromat, który zdecydowanie różni się od innych mięs. Zawiera mnóstwo żelaza, witamin i minerałów, niezbędnych dla naszego organizmu szczególnie jesienią. […]

Pieczeń z dzika z suszonymi śliwkami na puree z pieczonej ...



Miseczki z płatków kukurydzianych wypełnione pysznym, aromatycznym, kokosowym puddingiem z tapioki, pachnącym imbirem i trawa cytrynową. Idealny początek dnia lub… deser 🙂 Dekoracja to również tapioka, ale gruba. Ugotowane kulki obtoczyłam w uprażonych wiórkach kokosowych. Skusicie się? 🙂

Kokosowy pudding z tapioki z imbirem i trawą cytrynową


Dzisiaj słodkości dla miłośników kawy 🙂 Przepyszne bezy czekoladowe przełożone aromatycznym kremem kawowym… Połączenie idealne, któremu nie można się oprzeć. Pycha! Do masy kawowej dodałam odrobinę wódki, ale nie jest to konieczne. Zróbcie je koniecznie 🙂

Bezy czekoladowe z kremem kawowym


Pomysł na pyszny, zdrowy i bezmięsny obiad np. w piątek. Przecież nie zawsze musi być mięcho 😉 Kotlety robi się naprawdę szybko i nie wymagają wielkich umiejętności kulinarnych. Do przygotowania sosu użyłam gotowego koncentratu pomidorowego z przyprawami „Winiary”, dodałam tylko śmietanę kremówkę, odrobinę soli , pieprzu i… gotowe! Będąc zabieganym, […]

Kotlety z kaszy bulgur nadziewane szpinakiem i parmezanem




Pyszna i pożywna sałatka z sałatą lodową, pieczoną piersią kurczaka, awokado, pomidorkami truskawkowymi i uprażonymi orzechami włoskimi. Całość polana sosem z gorgonzoli z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Pycha! Sałatka jest sycąca, dlatego z powodzeniem może być samodzielnym daniem np. jako lunch do pracy. Jeśli uwielbiacie „śmierdzące” sery, to z pewnością Wam […]

Sałatka z kurczakiem, awokado, pomidorkami, orzechami i sosem z gorgonzoli


Muffiny z masłem orzechowym i kawałkami mlecznej czekolady z polewą z masła orzechowego z dodatkiem śmietany kremówki i cukru pudru. Nie za słodkie, o lekko zwartej konsystencji i bardzo smaczne. Idealne na podwieczorek 🙂

Muffiny z masłem orzechowym i czekoladą



Czy pasta z soczewicy może być smaczna? Oczywiście, że tak! Wystarczy trochę podkręcić jej smak, a uzyskamy zdrowe i pyszne smarowidło na kanapki, coś w rodzaju pasztetu. Nie ważne czy użyjemy czerwonej czy zielonej soczewicy. Dzięki suszonym pomidorom pasta jest bardziej wyrazista w smaku. Pycha! Jeśli chcecie, dodajcie drobinę chili. […]

Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów


Prosty i pyszny pomysł na obiad dla zabieganych, czyli piersi z kurczaka w panierce z pokruszonych płatków kukurydzianych. Do tego ulubiona sałatka lub surówka, ziemniaczki i obiad gotowy 🙂 Pycha!

Piersi z kurczaka w płatkach kukurydzianych


Pierogi chyba wszyscy znają i lubią. Mogą być z makiem, owocami, mięsem, warzywami lub grzybami. Pomysłów na farsz jest tyle, ilu kucharzy. Każdy z nas na pewno ma swoje ulubione. Dzisiaj zrobiłam z rydzami, które są jednymi z moich „najlepsiejszych” 😀 grzybów. Do ciasta na pierogi dodałam szafran, dzięki czemu […]

Smażone pierogi szafranowe z rydzami i czerwonym pieprzem