Tort z malinami i bitą śmietaną


Puszysty biszkopt przełożony bitą śmietaną i świeżymi malinami, posypany czekoladowymi wiórkami.  Pyszny, lekki i delikatny… Naprawdę warto zrobić 🙂

Tort z malinami i bitą śmietaną

Tort z malinami i bitą śmietanąSkładniki:

Z podanego przepisu na biszkopt wyjdą trzy warstwy, ale dosyć cienkie. Radzę przekroić go na pół i jeszcze dodatkowo upiec pół porcji. Tort będzie idealny 🙂

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa z bitej śmietany:

  • 800g śmietanki 30%
  • 500g świeżych malin
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka

Do nasączenia biszkoptu:

  • 1/2 szklanki przegotowanej letniej wody
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • po dwa rządki czekolady białej, mlecznej i deserowej

Przygotowanie:

Biszkopt:

Tortownicę o średnicy 24 cm delikatnie nasmarować masłem i oprószyć mąką. Białka z cukrem dobrze ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Masę przełożyć do tortownicy i wyrównać.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 160′C (termoobieg) przez około 25 min.

Masa z bitej śmietany:

Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę. Gdy napęcznieje, podgrzewać, do momentu rozpuszczenia żelatyny (nie zagotować!). Ostudzić.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i po łyżce dodawać do ostudzonego mleka z żelatyną, cały czas mieszając. Wstawić do lodówki, od czasu do czasu mieszać i sprawdzać czy tężeje. W międzyczasie opłukać maliny i osuszyć. Składniki do nasączenia biszkoptu dokładnie wymieszać.

Biszkopt przekrawamy na trzy części. Masę z bitej śmietany dzielimy na trzy porcje. Za pomocą pędzelka nasączamy pierwszą warstwę biszkoptu. Rozsmarowujemy na nim porcję lekko tężejącej bitej śmietany i układamy na niej maliny. Przykrywamy drugą warstwą biszkoptu, nasączamy go i układamy resztę malin (kilka zostawiamy do dekoracji). Przykrywamy kolejną warstwą, ponownie go nasączamy, cały tort obsmarowujemy bitą śmietaną i wstawiamy do lodówki mniej więcej na dwie godziny, aż krem całkowicie stężeje.

Gotowy tort dekorujemy malinami i czekoladą startą na tarce o dużych oczkach.

Smacznego 🙂

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

8 komentarzy do “Tort z malinami i bitą śmietaną