Tort z Gudetamą


Gudetama, czyli leniwe i pozbawione energii jajko to postać z krótkometrażowego anime, które zyskuje coraz większą popularność na świecie. Tą uroczą postacią postanowiłam ozdobić tort dla mojej córci 🙂 Ozdoby zrobiłam z masy cukrowej, ale równie dobrze można przygotować je z masy marcepanowej. Tort przełożyłam czekoladowym ganache z serkiem mascarpone i świeżymi malinami… Rewelacyjne połączenie. Polecam 🙂

Składniki:

Biszkopt:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • żółty barwnik spożywczy
  • mała szczypta soli

Krem:

  • 600 ml śmietany kremówki 30 %
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500 g malin

Dekoracja:

Przygotowanie:

Biszkopt:

Tortownicę o średnicy 24 cm delikatnie nasmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Białka z cukrem mocno ubić, dodać żółtka, żółty barwnik spożywczy, szczyptę soli, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Masę przełożyć do tortownicy i wyrównać.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 175°C przez około 30-35 min. Wyjąć i ostudzić.

Wierzch biszkoptu równo ściąć (tylko „skórkę” i ewentualną górkę), pokruszyć i przełożyć do miseczki. Następnie biszkopt odwrócić „do góry nogami ” i przekroić na trzy równe części (okruszki można dołożyć do pokruszonego biszkoptu).

Krem:

W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Wyjąć z lodówki, dodać serek mascarpone i cukier puder. Ubijać tak jak kremówkę, aż powstanie krem czekoladowy. Gotowy krem podzielić na trzy części.

Pierwszy blat posmarować 1/3 częścią kremu czekoladowego i rozłożyć na nim połowę malin. Przykryć drugim blatem biszkoptu i lekko docisnąć. Posmarować kolejną porcją kremu i rozłożyć resztę malin. Przykryć ostatnim blatem biszkoptu i ponownie lekko docisnąć. Pozostałym kremem obsmarować cały tort. Boki tortu obsypać odłożonym pokruszonym biszkoptem, lekko dociskając. Schłodzić w lodówce.

Schłodzony tort udekorować figurkami z masy cukrowej.

Smacznego 🙂


Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *