Tartaletki z kremem mango i marcepanowymi bombkami


Pyszne maślane tartaletki wypełnione kremem z serka mascarpone, dojrzałego mango i odrobiny soku z limonki. Schłodzone smakują wyśmienicie… Udekorowałam je małymi, marcepanowymi bombkami oblanymi białą czekoladą i posypanymi cukrowym maczkiem – jeszcze świątecznie 😉

Tartaletki z kremem mango i marcepanowymi bombkami

Tartaletki z kremem mango i marcepanowymi bombkamiSkładniki (na około 12 tartaletek):

Kruche ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 120 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia „Delecta”
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 1 średnie mango (dojrzałe!)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • sok z 1/2 limonki

Bombki marcepanowe:

  • około 150 g masy marcepanowej
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • maczek tutti frutti „Delecta”
  • maczek mango „Delecta”
  • maczek truskawkowy „Delecta”
  • kuleczki zbożowe w różowej skorupce „Delecta”

Przygotowanie:

Kruche ciasto:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder, proszek do pieczenia i żółtka. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy, wylepiamy foremki i nakłuwamy spód widelcem i ponownie wstawiamy do lodówki na około 20 minut. Pieczemy około 10-13 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Krem:

Mango myjemy, obieramy i miksujemy na mus. Dodajemy serek mascarpone, sok z limonki, cukier puder i dokładnie mieszamy (miksujemy), aż składniki się połączą.

Ostudzone tartaletki (nie wyciągamy z foremek!) wypełniamy gotowym kremem.Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Bombki marcepanowe:

Z masy marcepanowej formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego. W każdą wbijamy patyczek (np. wykałaczkę).

W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z masłem. Kulki marcepanowe trzymamy za patyczek i zanurzamy w roztopionej czekoladzie. Dekorujemy posypkami i schładzamy w lodówce. Następnie wyjmujemy patyczek i układamy na tartaletkach.

Smacznego 🙂

Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Tartaletki z kremem mango i marcepanowymi bombkami