Tartaletki z gęsią i kasztanami


Tartaletki to kruche ciasto wypełnione nadzieniem. Nie zawsze muszą być podawane na słodko, można również na słono. Dzisiaj zrobiłam je z piersią z gęsi, kasztanów i udekorowałam puree ziemniaczanym ze smalczykiem roślinnym. Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoim aromatem i smakiem, który idealnie pasuje do puree i nadzienia.

Tartaletki z gęsią i kasztanami

Tartaletki z gęsią i kasztanami...

 

Składniki:

Spód:

  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • szczyptę soli

Nadzienie:

  • 1 duża pierś z gęsi
  • 100 g gotowanych kasztanów
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 3 ziarenka jałowca
  • 1 łyżka ”Smakowitej pajdy” z ziołami ogrodowymi
  • 3 łyżki śmietanki 30 %
  • 1 jajko
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz

Puree:

  • 3 ziemniaki
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka „Smakowitej pajdy” z ziołami ogrodowymi

Przygotowanie:

Spód:

Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim tartaletki. Nakłuwamy spód widelcem i pieczemy około 7-10 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do uzyskania lekko zlotego koloru.

Nadzienie:

Pierś z gęsi myjemy, osuszamy i nacinamy skórę. Od strony mięsa przyprawiamy solą, pieprzem i zmiażdżonymi ziarenkami jałowca. Smażymy na suchej patelni skórą do dołu. Podsmażoną pierś przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 1,5 godziny.

Gotowane kasztany, natkę pietruszki i ostudzoną pierś drobno siekamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy śmietanę, jajko, smalczyk roślinny, sól i pieprz. Mieszamy i wypełniamy tartaletki. Posypujemy parmezanem i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut (180’C), aż jajka się zetną.

Puree:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, dodajemy śmietanę, smalczyk roślinny, ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i dekorujemy upieczone tartaletki.

Smacznego 🙂

Przepis na tartaletki z gęsią i kasztanami bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 komentarzy do “Tartaletki z gęsią i kasztanami