Tarta z kremem waniliowym i truskawkami


Sezon na truskawki w pełni, więc przygotowałam tartę na kruchym, maślanym spodzie z kremem budyniowym, serkiem mascarpone i truskawkami. Tarta wyszła pyszna, niestety… szybko znikła 😉

Tarta z kremem waniliowym i truskawkami

Tarta z kremem waniliowym i truskawkamiSkładniki:

Kruche ciasto:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 140 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Krem waniliowy:

  • 2 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 laska wanilii

Dodatkowo:

  • około 1/2 kg truskawek

Przygotowanie:

Kruche ciasto:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder i żółtka. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i wylepiamy formę do tarty o średnicy 27 cm i wysokości 3,5-4 cm. Nakłuwamy spód widelcem, wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy ryż, fasolę lub specjalne kulki, które obciążą ciasto. Następnie podpiekamy około 13 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy przez około 15 minut.

Krem waniliowy:

Mąkę, cukier, żółtka, ziarenka wyskrobane z laski wanilii (laski nie wyrzucamy) i 1 szklankę mleka miksujemy. Zagotowujemy 1,5 szklanki mleka z odłożoną laską, zmniejszamy ogień na najmniejszy i powoli dolewamy zmiksowane składniki przez cały czas mieszając. Gotujemy na najmniejszym ogniu ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Schładzamy, dodajemy serek mascarpone i miksujemy na gładki krem.

Upieczoną tartę wypełniamy kremem, na wierzch układamy przekrojone na pół truskawki. Schładzamy.

Smacznego 🙂

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *