Tagliatelle ze szpinakiem, kurczakiem i gorgonzolą


Tagliatelle ze szpinakiem, piersią z kurczaka i kremowym sosem z gorgonzoli… Pycha ! Spróbujcie 🙂

Tagliatelle ze szpinakiem, kurczakiem i gorgonzolą

Składniki:

  • 300 g tagliatelle
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g szpinaku (użyłam mrożonego, rozdrobnionego)
  • 200 g gorgonzoli
  • 400 ml. śmietanki 18%
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody.

2. Makaron ugotować al dente.

3. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojonego w kosteczkę kurczaka, posolić go i smażyć na dużym ogniu, aż się lekko zarumieni. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilkę podsmażać. Zmniejszyć gaz na najmniejszy, dodać szpinak i dolać śmietankę. Wymieszać i gotować, aż sos zgęstnieje. Dodać 3/4 pokrojonej gorgonzoli i doprawić solą i pieprzem. Ugotowany makaron przełożyć do sosu i delikatnie wymieszać. Gotowe danie nałożyć na talerz i udekorować resztą pokrojonej w kosteczkę gorgonzoli.

Smacznego 🙂

Zapisz

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 komentarzy do “Tagliatelle ze szpinakiem, kurczakiem i gorgonzolą