Szparagi z parmezanem i czerwonym pieprzem


 

Dzisiaj pyszna przekąska lub dodatek do obiadu. Sezon na szparagi nie trwa zbyt długo, więc korzystajmy z tego warzywa póki możemy. Są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe, a przygotowanie ich zajmuje kilka minut 🙂

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 2-3 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka czerwonego pieprzu

Przygotowanie:

Szparagi umyć i odłamać twarde końce. Młodych szparagów nie trzeba obierać, natomiast starsze obrać około 1/3 od końca. Gotować na parze lub w małej ilości lekko osolonej wody przez około 3 minuty. Nie dłużej, bo mają być chrupiące. Następnie wymieszać z roztopionym masłem i przełożyć na talerz. Posypać startym parmezanem i rozgniecionym czerwonym pieprzem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Szparagi w makaronie na pesto z  groszku i rukoli

Szparagi w boczku z jajkiem w koszulce

Omlet ze szparagami, boczkiem i parmezanem

Jajecznica z suszonymi pomidorami i szparagami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *