Dzisiaj pomysł na prosty, smaczny obiad z jednej patelni. Sznycle z piersi indyka w sosie pomidorowym z selerem naciowym, marchewką, białym winem i odrobiną śmietany kremówki. Do tego polecam kaszę bulgur lub ryż 🙂
Składniki:
- 5 sznycli z piersi indyka
- 2 małe łodygi selera naciowego
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 1/3 szklanki śmietany kremówki 30 %
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- około 1/2 szklanki bulionu
- 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło. Sznycle z indyka delikatnie posolić, obsmażyć z dwóch stron i wyłożyć na talerz. Na tą samą patelnię wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać drobniutko pokrojony seler naciowy i startą na małych oczkach marchewkę. Chwilę podsmażać, mieszając. Następnie dodać pomidory z puszki (razem z zalewą) i rozgnieść je widelcem. Wlać wino, bulion i włożyć obsmażone sznycle z indyka. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Na koniec wlać śmietanę kremówkę i doprawić solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Roladki z indyka ze szpinakiem w sosie z gorgonzoli
→ Kieszonki z kurczaka nadziewane serkiem topionym z szynką i bazylią
→ Piersi z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym
→ Piersi kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej i sosem pomidorowym ze szparagami
Indyka robimy często, wygląda pysznie 🙂
Super danie.
Właśnie się kończy robić. Oposcilam tylko naciowego selera. Doprawilam dodatkowo bazylią, ziołami dalmatyńskim.
Bez selera naciowego danie będzie miało trochę inny smak… Ziółka super 🙂 Pozdrawiam 🙂