Szaszłyki z kurczakiem, boczkiem, papryką i czerwoną cebulką


Dzisiaj proponuję proste szaszłyki z kurczakiem, boczkiem, czerwoną papryką i cebulką. Zamarynowane w aromatycznych przyprawach będą wyśmienite. Do szaszłyków będzie pasował np. sos tatarski, czosnkowy lub raita 🙂

Szaszłyki z kurczakiem, boczkiem, papryką i czerwoną cebulką  Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • około 100 g boczku
  • 4 małe czerwone cebulki
  • 1 czerwona papryka
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • szczypta chili
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól

Dodatkowo:

  • patyczki do szaszłyków
  • ulubiony sos

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dodać pokrojony boczek i pokrojoną w plastry cebulkę. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić i również włożyć do miski. Następnie dodać utarty w moździerzu kmin rzymski z ziarnami kolendry i tymiankiem, chili, suszoną paprykę, pieprz ziołowy, oliwę i sól. Wszystko wymieszać i odstawić na około 1 godzinę.

Zamarynowane składniki nadziewać na przemian na patyczki. Grillować ze wszystkich stron przez około 12-15 minut lub upiec w piekarniku (200°C przez około 25-30 minut).

Smacznego 🙂

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *