Szarlotka z połówkami jabłek i orzechami włoskimi


Pyszna szarlotka na kruchym spodzie z połówkami jabłek, cynamonem i warstwą orzechów włoskich. Jedna z najsmaczniejszych. Polecam 🙂

Szarlotka z połówkami jabłek i orzechami włoskimi

Szarlotka z połówkami jabłek i orzechami włoskimi

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 7 i 1/2 małych jabłek
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Kruche ciasto:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, proszek do pieczenia, śmietanę i cukier puder. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki . Zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Dzielimy na dwie nierówne części, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 45 minut.

Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni i bardzo drobniutko siekamy.

Jabłka obieramy, przekrawamy na pół i wycinamy gniazda nasienne.

Blaszkę o wymiarach 22 x 32 wykładamy papierem do pieczenia. Mniejszą część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na dno blaszki. Jeżeli ciasto będzie się rwało, dolepiamy. Drugą część ciasta rozwałkowujemy (na papierze do pieczenia) na placek trochę większy niż blaszka. Na dno blaszki z ciastem rozsypujemy równą warstwę posiekanych orzechów włoskich. Na to układamy połówki jabłek, posypujemy cynamonem i polewamy miodem. Całość przykrywamy drugą częścią ciasta i dociskamy tak, aby ciasto przylegało do jabłek.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 40-45 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 🙂




Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 komentarzy do “Szarlotka z połówkami jabłek i orzechami włoskimi