Szarlotka z bezą (pianką)


Przepyszna szarlotka z bezą (pianką) na kruchym spodzie. Jej smak, delikatny zapach cynamonu… obłędny. Rewelacyjnie smakuje podana na gorąco z domowymi lodami śmietankowo-waniliowymi. Szczerze polecam 🙂

Szarlotka z bezą (pianką)

Składniki:

Spód:

  • 250 g masła
  • 3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

Jabłka powinny być twarde i słodko-kwaśne. W razie potrzeby do smaku można dodać odrobinę cukru i soku z cytryny.

  • 8 średnich jabłek (użyłam Jonagold)
  • 1 łyżka cynamonu

Beza:

  • 2/3 szklanki cukru
  • 5 białek
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Spód:

Mąkę przesiać do miski i dodać resztę składników. Masło posiekać nożem, wszystko razem zagnieść tak, aby powstała drobna kruszonka. Uformować dwie kule (jedna trochę większa), zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Blaszkę o wymiarach około 22 x 32 wysmarować delikatnie masłem. Większą część ciasta rozwałkować, wylepić nim blaszkę i ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika na około 10 minut, aż się przyrumieni.

Nadzienie:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. Dodać cynamon i  wymieszać. Jeżeli jabłka puszczą sok, należy go odlać.

Na podpieczonym spodzie układamy starte jabłka i wyrównujemy. Wyjmujemy z lodówki drugą, mniejszą część ciasta i ścieramy ją  na dużych oczkach na jabłka. Zamiast zetrzeć ciasto, można posypać nim, tak jak kruszonką. Następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, na około 15 minut, aż wierzch się przyrumieni.

Beza:

Białka z cukrem i szczyptą soli ubijamy na sztywno. Rozsmarowujemy na gorące ciasto, wyrównujemy i wstawiamy ponownie do piekarnika (170 stopni) na około 30 minut.

Smacznego 🙂

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

22 komentarzy do “Szarlotka z bezą (pianką)