Szarlotka sypana


Szarlotka sypana to chyba najprostsza szarlotka jaką znam. Nie trzeba nic zagniatać ani ubijać i nie dodaje się jajek, co może dziwić. Wystarczy wyłożyć na przemian suche składniki ze startymi na tarce jabłkami, upiec i gotowe 🙂 Najlepiej smakuje na ciepło, można też ją podać w towarzystwie lodów waniliowych.

Szarlotka sypana

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki kaszy manny
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 230 g zimnego masła (lub zamrożonego)
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 cukier waniliowy
  • 9 dużych jabłek (słodko-kwaśnych)

Przygotowanie:

Do miski wsypać kaszę mannę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier waniliowy. Dodać przesiany cukier puder i mąkę. Wymieszać i podzielić na trzy równe części.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jeżeli jabłka puszczą sok, należy go odlać. Dodać cynamon i wymieszać. W razie potrzeby dodać sok z cytryny lub cukier.

Blaszkę o wymiarach około 22 x 32 wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wsypać 1/3 część suchych składników, a na wierzch rozłożyć w miarę równo połowę startych jabłek (nie uklepywać!). Następnie wysypać kolejną część suchych składników, rozłożyć resztę jabłek i wysypać pozostałą część suchych składników.

Zimne masło pokroić na cieniutkie plasterki i równomiernie rozłożyć na cieście. Można również użyć masła zamrożonego, startego na tarce o dużych oczkach.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut.

Smacznego 🙂


Zapisz

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 komentarzy do “Szarlotka sypana