Surówka z białej kapusty z papryką i kukurydzą


Prosta surówka z białej kapusty z papryką, kukurydzą, natką pietruszki i jogurtem naturalnym. Kolorowa dawka witamin do obiadu 🙂

Surówka z białej kapusty z papryką i kukurydzą

Składniki:

  • 1/3 małej główki białej kapusty
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1/2 puszki kukurydzy (około 120 g)
  • 1/2 małego pęczka natki pietruszki
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • około 1 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Kapustę cienko poszatkować, lekko posolić, wymieszać i odstawić na około 10 minut. Dodać kukurydzę (odsączoną!), pokrojoną w cienkie paseczki paprykę i posiekaną natkę pietruszki. Dołożyć jogurt naturalny, majonez, cukier, sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na około 30 minut aby smaki się przegryzły i ponownie wymieszać.

Smacznego 🙂




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *