Stek z tuńczyka w sezamie z sałatką z rukoli i pomarańczy


Stek z tuńczyka w sezamowej panierce podany z pyszną sałatką z rukoli, pomarańczy, kiełków brokuła i uprażonych ziaren sezamu. Danie najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na sypko, pasuje idealnie 🙂

Stek z tuńczyka w sezamie z sałatką z rukoli i pomarańczy

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 steki z tuńczyka (każdy po około 160 g)
  • 2 łyżki sezamu

Marynata:

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta chili

Sałatka:

  • 2 pomarańcze
  • duża garść rukoli
  • 25 g kiełków brokuła
  • 1 płaska łyżka ziaren sezamu

Winegret:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta suszonego imbiru
  • szczypta chili
  • sól

Przygotowanie:

Steki z tuńczyka:

Składniki na marynatę dokładnie wymieszać. Steki z tuńczyka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć do marynaty i odstawić na 10 minut. Następnie wyjąć i dokładnie obtoczyć w sezamie. Smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju około 2 minut z każdej strony (w zależności od grubości steku), tak aby w środku były różowe.

Sałatka:

Rukolę opłukać, osuszyć i przełożyć na półmisek. Pomarańcze obrać, wyciąć cząstki miąższu (bez błonek) i przełożyć do rukoli. Dodać kiełki brokuła i wszystko delikatnie wymieszać.

Wszystkie składniki na sos winegret mieszamy, do uzyskania gładkiej konsystencji i polewamy sałatkę. Posypujemy uprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu. 

Smacznego 🙂

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *