Spaghetti z sosem pomidorowym i czarnymi oliwkami


Kuchnia włoska to przede wszystkim makarony, czyli coś co lubię najbardziej. Pomidory, czosnek, oliwki, odrobinę chęci i gotowe… Przepis jest prosty i smaczny. Do dzieła !

Spaghetti z sosem pomidorowym i czarnymi oliwkami

Składniki:

  • 2 puszki pomidorów pelati
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 g makaronu spaghetti
  • 1 mały słoiczek czarnych oliwek
  • 1 mała papryczka chili
  • pół pęczka świeżej bazylii
  • starty Parmezan lub Grana Padano
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Makaron spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę, czosnek, papryczkę. Dodajemy pokrojone pomidory, sól, pieprz i dusimy aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy przekrojone na pół oliwki i posiekaną bazylię. Makaron przekładamy do sosu i delikatnie mieszamy. Danie posypujemy startym serem i dekorujemy listkami bazylii.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Spaghetti z pesto (pesto alla genovese)

Cannelloni z mięsem mielonym i warzywami

→ Bucatini all’Amatriciana

Ragu alla bolognese (sos boloński)

Spaghetti pangrattato

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *