Smażone lody szpinakowe z wafelkami Lusette


Może wydawać się Wam to dziwne… Smażone lody? I jeszcze szpinakowe!? A jednak… 🙂 Szpinak nadaje ładnego, zielonego koloru i trudno jest się zorientować, że został użyty do przygotowania lodów. Taka zimna gałka lodów z ukrytym w środku kawałkiem wafelka w gorącej, pysznej skorupce z pokruszonymi wafelkami imitującymi ziemię i czekoladową korą, to po prostu bajka… Rewelacja! Musicie spróbować 🙂

Składniki:

Lody szpinakowe:

  • 700 g mrożonego szpinaku
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 750 g serka mascarpone
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 1 wafelek czekoladowy „Lusette”

Panierka:

  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 100 g herbatników

Dodatkowo:

  • 50 g czekolady deserowej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • kilka listków świeżego szpinaku
  • 1 wafelek czekoladowy „Lusette”
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Dodatkowo:

Listki świeżego szpinaku rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysuszyć w piekarniku ( 140-150°C). Następnie rozgnieść palcami na proszek.

Czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Następnie wylać na zimną marmurową płytkę (opcjonalnie blaszkę) i rozciągać szpachelką, aby ją wystudzić. Gdy zacznie lekko gęstnieć rozprowadzić cienką warstwę na całej powierzchni płytki. Zostawić do zastygnięcia ale nie całkowitego. Wziąć szpachelkę i energicznymi ruchami zeskrobać czekoladę, tworząc w ten sposób czekoladową korę.

Wafelek jak najdrobniej posiekać.

Lody szpinakowe:

Szpinak rozmrozić podgrzewając w garnku i często mieszając. Zagotować. Następnie ostudzić, dokładnie odcedzić i zmiksować blenderem.

Jajka i żółtka ubić na parze z cukrem (w małym garnku lub misce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą). Masa musi być lekko gęsta, puszysta i mieć jasno złoty kolor. Ostudzić, często mieszając.

Następnie dodać mascarpone, sok z cytryny i szpinak. Zmiksować i zamrozić (najlepiej przez noc).

Panierka:

Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę.

Herbatniki przełożyć do foliowego woreczka i rozbić tłuczkiem do mięsa.


Łyżką do lodów forować kulki i do każdej włożyć kawałek wafelka. Następnie każdą kulkę otoczyć w ubitym jajku, potem w herbatnikach. Panierkę dokładnie docisnąć i włożyć kulki do zamrażarki na około 1/2 godziny. Następnie wyjąć i czynność powtórzyć. Ponownie wstawić do zamrażarki na 1 godzinę.

Smażyć na głębokim tłuszczu przez około 20 sekund. Wyjąć i od razu podawać.

Smacznego 🙂




Zapisz

Zapisz

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 komentarzy do “Smażone lody szpinakowe z wafelkami Lusette