Smażona polenta (Polenta fritta)


Polenta to włoskie danie, dawniej sporządzane z mąki kasztanowej, obecnie z kaszki lub mąki kukurydzianej. Podawana jest jako dodatek do obiadu (zamiast ziemniaków) w formie papki lub grillowanej bądź też smażonej. Często dodatkiem do polenty jest starty parmezan lub ulubione zioła, które sprawią, że będzie smaczniejsza. Sprawdza się również jako składnik sałatek. Może być alternatywą dla frytek, usmażona na małej ilości oliwy lub grillowana i podana z ulubionym sosem np. pomidorowym lub serowym. Z moją polentą poszłam na łatwiznę i przygotowałam ją z gotowej podgotowanej mąki kukurydzianej, której zrobienie zajmuje około 3 minut 😉 Używając zwykłej mąki kukurydzianej, polentę należy gotować około 45-50 minut, często mieszając i uważając aby jej nie spalić, aż osiągnie odpowiednią konsystencję.

Smażona polenta (Polenta fritta)

Składniki:

  • 250 g podgotowanej mąki kukurydzianej (na polentę)
  • 1 l bulionu drobiowego (lub wody)
  • 1 płaska łyżka masła
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

W garnku zagotować bulion. Stopniowo wsypywać mąkę energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Gotować przez około 3 minuty, często mieszając. Dodać masło i parmezan. Wymieszać. Gorącą polentę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać. Zostawić na około 1 godzinę do stężenia. Następnie pokroić i usmażyć na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek na złoty kolor.

Smacznego 🙂

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *