Śliwki pod migdałową kruszonką


Śliwki zapiekane pod migdałową kruszonką, czyli crumble ze śliwkami. Pyszny i prosty deser, który najlepiej smakuje podany na ciepło. A w towarzystwie lodów śmietankowo-waniliowych to uczta dla podniebienia…

Śliwki pod migdałową kruszonką

Śliwki pod migdałową kruszonkąSkładniki na 5 kokilek o średnicy 9 cm:

  • 11 duuużych śliwek
  • 4 łyżki cukru (zależy jak bardzo słodkie są śliwki)
  • duża szczypta cynamonu
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej

Kruszonka:

  • 2/3 szklanki mąki
  • 70 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżki miodu drahimskiego
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki migdałów

Przygotowanie:

Śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Mieszamy z mąką ziemniaczaną, cynamonem i cukrem. Jeżeli śliwki są trochę kwaśne, radzę dosypać więcej cukru.

Kruszonka:

Masło roztapiamy, studzimy. Do miseczki wsypujemy mąkę, cukier, płatki owsiane, bardzo drobniutko posiekane migdały (mogą być płatki migdałowe) i miód. Dolewamy ostudzone masło i wszystko dokładnie łączymy.

Kokilki wypełniamy śliwkami, a wierzch posypujemy grubą warstwą kruszonki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na około 25 minut.

Smacznego 🙂

Zapisz

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Śliwki pod migdałową kruszonką