Śledzie korzenne


Śledzie korzenne w oleju, marynowane w aromatycznych przyprawach. Proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i pachnące Świętami 🙂

Śledzie korzenne

Składniki:

  • 3 duże filety śledziowe (matiasy)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • pieprz

Przygotowanie:

Matiasy moczymy w zimnej wodzie przez około 1 godzinę, dwukrotnie zmieniając wodę. Jeśli nadal będą za słone, płuczemy je jeszcze raz. Następnie osuszamy i kroimy na mniej więcej 3 cm kawałki.

W miseczce mieszamy musztardę, sok z cytryny, miód i olej. Dodajemy połamany liść laurowy, pieprz, mielone goździki, cynamon, imbir i roztarte w moździerzu ziele angielskie. Wszystko dokładnie mieszamy.

Śledzie mieszamy z pokrojoną w piórka cebulką, przekładamy do salaterki lub słoika i zalewamy przygotowana marynatą. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Składniki muszą się przegryźć.

Smacznego 🙂

Zapisz

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Śledzie korzenne