Skrzydełka miodowo-musztardowe


Pyszne i soczyste skrzydełka kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej z pięknie zrumienioną skórką. Słodycz miodu w połączeniu z musztardą idealnie do siebie pasują i sprawiają, że skrzydełka stają się wyjątkowo smaczne. Palce lizać !

Składniki:

  • około 8-9 skrzydełek z kurczaka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka ziaren zielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu
  • sól

Przygotowanie:

Do miseczki wlać miód i oliwę. Dodać obie musztardy, lekko rozgniecione w moździerzu ziarna pieprzu, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól. Wymieszać.

Skrzydełka kurczaka umyć, osuszyć, przełożyć do przygotowanej marynaty i dokładnie je natrzeć. Przykryć i odstawić na około 1 godzinę.

Następnie skrzydełka wyjąć z marynaty i ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym. Pozostałą marynatą polać wierzch skrzydełek. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 45 minut na złoty kolor.

Smacznego 🙂

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *