Sernik „puszysty”


Sernik na kruchym spodzie, wyjątkowo puszysty jak chmurka… Delikatny, aksamitny i rozpływający się w ustach. Jest jednym z nielicznych serników, który mi naprawdę smakuje i często gości na moim stole.

sernik puszysty

Składniki:

Spód:

  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 8 jajek (oddzielone żółtka od białek)
  • 2 budynie śmietankowe (bez cukru)
  • 1, 5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • starta skórka z 1 cytryny

Polewa czekoladowa:

  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie:

Spód:

Mąkę przesiać i dodać resztę składników. Posiekać nożem masło na malutkie kawałeczki, następnie wszystko zagnieść, uformować kulę, zawinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 min.

Piekarnik nagrzać do 170’C. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno prostokątnej formy (22 x 33 cm) i ponakłuwać widelcem. Jeżeli ciasto będzie się rwało, należy wylepić formę ręcznie. Piec około 10 min.

Masa serowa:

Żółtka z cukrem ubić, dodać twaróg, budynie, startą skórkę z cytryny, proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować. Ubić kremówkę, dodać do masy i lekko wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z resztą składników.

Masę serową wylać na ciepły spód, wyrównać wierzch i piec przez około 1 godzinę i 10 min w piekarniku nagrzanym do 160’C . Następnie wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i nie wyjmować sernika przez około 10 min.

Polewa czekoladowa:

Wszystkie składniki podgrzać w garnuszku, mieszać aż się rozpuszczą i zagotują. Gotową polewą polać wystudzony sernik.

Smacznego 🙂

Zapisz

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

7 komentarzy do “Sernik „puszysty”