Serek z migdałów


 

Serek z migdałów przygotowałam z masy pozostałej po mleku migdałowym. Jest delikatny i pyszny! Dodałam do niego jogurt naturalny, w związku z czym serek nie jest wegański. Jeśli chcecie zastąpcie go mlekiem lub jogurtem roślinnym, będzie świetnym zamiennikiem dla osób z nietolerancją laktozy. Serek z migdałów idealnie sprawdzi się na śniadanie i urozmaici niejedną kanapkę. Polecam! 🙂

Składniki:

  • masa migdałowa (pozostała po mleku migdałowym)
  • 2 – 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 – 2 łyżki posiekanej bazylii
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Do miseczki przełożyć masę migdałową. Dodać sok z cytryny, jogurt naturalny, oliwę z oliwek i posiekaną bazylię. Dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Przełożyć na gazę i ścisnąć, formując owalny kształt. Delikatnie odwinąć i przełożyć na talerzyk. Przechowywać w lodówce.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Mleko migdałowe

Ser smażony z kminkiem

Domowe masło

Mleko owsiane

Domowy cukier waniliowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *