Ser smażony z kminkiem


Dzisiaj przepis na ser smażony z kminkiem, który robiła moja babcia. No, może nie do końca… bo babcia robiła go z prawdziwego wiejskiego twarogu, który rozkruszała w miseczce, przykrywała ściereczką i odstawiała do zgliwienia na kilka dni. Niestety takiego twarogu to… ze świecą szukać, więc nie pozostało mi nic innego jak kupienie niepasteryzowanego twarogu (bez konserwantów) i przyspieszenie zgliwienia przez dodanie sody oczyszczonej. Bez dodatku sody kupny, paczkowany biały ser raczej nie zgliwieje, tylko zgorzknieje. Nie ma tak intensywnego smaku i zapachu jaki pamiętam z dzieciństwa, ale i tak warto go zrobić 🙂

Ser smażony z kminkiem

Składniki:

  • 400 g niepasteryzowanego twarogu (użyłam chudego)
  • 40 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka ziaren kminku
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • sól

Przygotowanie:

Do miseczki włożyć rozkruszony twaróg, posypać sodą oczyszczoną, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 2-3 dni w ciepłe miejsce. W międzyczasie przemieszać. Gdy zrobi się przeźroczysty i ciągnący, oznacza to, że jest gotowy.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy ser, kminek i sól. Smażymy na malutkim ogniu, aż ser się rozpuści i składniki się połączą, ciągle mieszając. Następnie dodajemy żółtka i chwilkę całość dokładnie mieszamy (około 10-15 sekund). Zdejmujemy z ognia, przelewamy do miseczki. Można go jeść na ciepło gdy jest ciągnący lub schłodzony.

Uwaga:

Jeżeli ser smażony robimy z prawdziwego, wiejskiego twarogu, nie ma potrzeby dodawać do niego sody oczyszczonej. Ser wtedy odstawiamy na około 4-5 dni, pamiętając aby co jakiś czas go przemieszać (na jego powierzchni zacznie powstawać kożuszek).

Smacznego 🙂

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *