Sałatka z ziemniakami, brokułem, kurkami i serem lazur


Od jakiegoś czasu na sklepowych półkach i straganach można dostać kurki 🙂 Korzystając z okazji postanowiłam je kupić i przygotować sałatkę z ziemniaczkami, blanszowanym brokułem, kurkami smażonymi na maśle i serem lazur. Całość polałam sosem jogurtowym z odrobiną czosnku. Mniam… To pierwsze kurki jakie jadłam w tym roku i na pewno nie ostatnie. Spróbujcie 🙂

Składniki:

  • 3 średnie ziemniaki
  • 200 g kurek
  • 1/2 średniego brokuła
  • 70 g sera lazur
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Sos jogurtowy:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić.

Kurki oczyścić i umyć, większe przekroić na pół. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić kurki. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć około 4 minut, od czasu do czasu mieszając.

Brokuła umyć i podzielić na malutkie różyczki. Wrzucić do lekko osolonego wrzątku i gotować około 2 minut. Odcedzić.

Zabieramy się za sos jogurtowy 🙂

Do miseczki wlać jogurt naturalny. Dodać sok z cytryny, szczyptę cukru i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Ugotowane ziemniaki, usmażone kurki i różyczki brokuła przełożyć do miski. Dodać pokrojony w kosteczkę ser lazur i wszystko delikatnie wymieszać. Polać przygotowanym sosem.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Kopytka z rydzami smażonymi na maśle

Boczniaki w aromatycznym sosie śmietanowym z kaszą orkiszową

Pulpeciki z kaszy gryczanej nadziewane kozim serem w sosie grzybowo-dyniowym

Sałatka z bobem, miętą, smażonymi ziemniaczkami i fetą

 

 




 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *