Sałatka z sosem tamaryndowym


Kolejna moja potrawa inspirowana kuchnią tajską. Tym razem jest to sałatka z kurczakiem, czerwoną papryką, jajkami i makaronem polana słodko-kwaśnym sosem tamaryndowym i podana w liściach sałaty. Wyjątkowo smaczna i aromatyczna. Polecam 🙂

Sałatka z sosem tamaryndowym

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • plasterek masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • kawałeczek chili
  • 1/2 średniej papryki czerwonej
  • 200 g makaronu „Czaniecki” w kształcie ryżu
  • 4 jajka
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżki soku z limonki
  • sałata
  • sól

Sos mandarynowy:

  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżeczki pasty tamaryndowej
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 4 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzać masło z olejem, dodać pokrojone w kostkę piersi z kurczaka i sos sojowy. Mieszając, lekko przyrumienić.
  2. Następnie dodać drobno posiekaną cebulę i chili. Przysmażyć i odstawić.
  3. Ugotować makaron, odcedzić i przelać zimną wodą.
  4. Jajka ugotować na twardo.
  5. Paprykę czerwoną posiekać.
  6. Do miseczki wrzucić zawartość patelni, dodać makaron, drobno pokrojone jajka, paprykę, posiekaną kolendrę i sok z limonki.
  7. Wszystko wymieszać i doprawić solą.

Sos mandarynowy:

Wszystkie składniki przełożyć do rondelka. Gotować na małym ogniu, często mieszając, aż sos się zredukuje i będzie miał konsystencję syropu.

Gotową sałatkę nałożyć na umyte i osuszone liście sałaty i polać przygotowanym sosem tamaryndowym.

Smacznego 🙂

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *