Sałatka z pieczonymi batatami, rukolą i chrupiącym boczkiem


Sałatka z pieczonymi batatami, rukolą, serem typu feta, pomidorkami truskawkowymi i chrupiącym boczkiem. Całość polana pysznym winegretem. Sałatka będzie wspaniałym dodatkiem do obiadu lub lekkim samodzielnym daniem. Mniam…

Sałatka z pieczonymi batatami, rukolą i chrupiącym boczkiem

 

Składniki:

  • 1 mały batat
  • około 15 pomidorków truskawkowych
  • 1/3 opakowania serka Arla Apetina Classic
  • garść rukoli
  • 5 cieniutkich plasterków boczku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • szczypta chili
  • sól

Winegret:

  • 1 i 1/2 łyżki syropu klonowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Batata obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z oliwą, chili i solą. Przełożyć na blaszkę do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez około 15 minut.

Plasterki boczku pokroić w większe paski i upiec lub usmażyć na patelni.

Rukolę umyć (ogonki oderwać), osuszyć i przełożyć do miseczki. Dodać przekrojone na pół pomidorki, pokruszony ser i upieczone bataty. Składniki winegretu dokładnie wymieszać i wlać do sałatki. Delikatnie zamieszać. Na całość rozłożyć upieczone kawałki boczku.

Smacznego 🙂

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *